Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Nieuwe voorkeurspelling Friese taal binnenkort op internet

‘Droege woarst’ wordt ‘drûge woarst’!

Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking. Info: www.restauranteindeloos.nl en www.weduwejoustra.nl en www.friesveenweidevlees.nl

LEEUWARDEN (NL) – De Friese taal leeft en gaat met de tijd mee. Provinciale Staten van Fryslân, het Friese parlement, zullen naar alle waarschijnlijkheid volgende week goedkeuring verlenen aan Taalweb, het nieuwe digitale ‘Groene Boekje’ voor het Fries. Aan de website is ook een vertaalmachine verbonden, een zogenaamde ‘oersetter’.

‘Droege woarst’, van Weidenaar uit Dokkum bijvoorbeeld, wordt vanaf 1 januari 2015 bij voorkeur geschreven als ‘drûge woarst’. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, eigenaar van de grote streekproductensite www.friesstreekproduct.nl en ook ontwikkelaar van nieuwe lokale producten, gebruikt de nieuwe spelling ‘drûge woarst’ al, onder andere voor de promotie van nieuwe kalfsdrogeworst van boer en veenweidevleesverkoper Steven van der Zee in Rohel aan het Tjeukemeer. Er zijn beerenburgkruiden van distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek in verwerkt.

Lees meer

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Friese topkoks steunen stichting Lost Animals

Gezonde, maar te lichte kalfjes leven langer in Rohel

Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.

ROHEL (NL) – Steven en Klaziena van der Zee van boerderij en landwinkel Fjouwerhûsterpleats in Rohel aan het Tjeukemeer maken kalfsdrogeworst met beerenburgkruiden van Jersey stierkalveren.

Het betreft ca. veerten dagen oude stierkalveren van verschillende Friese boeren die via de stichting Lost Animals bij de boerderij van Van der Zee opgroeien tot ze slachtrijp zijn, ongeveer acht maanden oud. Normaliter gaan te lichte, maar wel gezonde jonge kalfjes om economische en wettelijke redenen naar een destructiebedrijf.

Lees meer

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015. Dit maakte de landelijke Stichting Week van de Smaak bekend. “Wij zijn lovend over de plannen, de presentaties, de heerlijke smaken van Fryslân en het grote enthousiasme en medewerking van de initiatiefnemers, Friese koks, Friese streekproducenten, organisaties, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. We zien dan ook uit naar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015!”, aldus René de Bruin van de stichting Week van de Smaak.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Publicatiedatum: 15 juli 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Buitengewone dagfietstocht én schitterend driedaags Batavus E-bike Testarrangement

Tour du Belvédère:
Spannende ontmoeting met contrasten en streekproducten

HEERENVEEN (NL) – Belvédère betekent mooi uitzicht. Dat biedt de fietsroute Tour du Belvédère, genoemd naar het beroemde Heerenveense museum voor moderne en hedendaagse kunst en de nabijgelegen historische uitkijktoren Belvédère in koninklijk parklandschap Oranjewoud.

De regio Heerenveen-Oranjewoud is een land dat vroeger bittere contrasten tentoonspreidde: turfgravers woonden in lekke koude keten (Museum Opsterland in Gorredijk), de adel en veenexploitanten hadden vorstelijke onderkomens in de bossen van Oranjewoud (foto landhuis Oranjewoud) of het centrum van Heerenveen.
De regio Heerenveen-Oranjewoud is een land dat vroeger bittere contrasten tentoonspreidde: turfgravers woonden in lekke koude keten (Museum Opsterland in Gorredijk), de adel en veenexploitanten hadden vorstelijke onderkomens in de bossen van Oranjewoud (foto landhuis Oranjewoud) of het centrum van Heerenveen.
De regio Heerenveen-Oranjewoud is een land dat vroeger bittere contrasten tentoonspreidde: turfgravers woonden in lekke koude keten (Museum Opsterland in Gorredijk), de adel en veenexploitanten hadden vorstelijke onderkomens in de bossen van Oranjewoud (foto landhuis Oranjewoud) of het centrum van Heerenveen.
De regio Heerenveen-Oranjewoud is een land dat vroeger bittere contrasten tentoonspreidde: turfgravers woonden in lekke koude keten (Museum Opsterland in Gorredijk), de adel en veenexploitanten hadden vorstelijke onderkomens in de bossen van Oranjewoud (foto landhuis Oranjewoud) of het centrum van Heerenveen.
De regio Heerenveen-Oranjewoud is een land dat vroeger bittere contrasten tentoonspreidde: turfgravers woonden in lekke koude keten (Museum Opsterland in Gorredijk), de adel en veenexploitanten hadden vorstelijke onderkomens in de bossen van Oranjewoud (foto landhuis Oranjewoud) of het centrum van Heerenveen.

Deze eendaagse fietstocht is geen kunstroute. Maar kunst is wel een onderdeel van de ‘expeditie’, omdat Museum Belvédère een nauwe band heeft met natuur en landschap. Ook als u geen liefhebber van kunst bent, zult u onder de indruk zijn van de inhoud van het museum, het gebouw en de unieke ligging boven een oude turfvaart. Museum Belvédère is de logische start- en finishlocatie van een kennismaking met het zuiden van Friesland, een land vol vragenoproepende contrasten. Tegenstellingen waarvoor u afstapt.

De Tour du Belvédère leidt u eerst langs schitterende eeuwenoude landhuizen op een landgoed dat ooit toebehoorde aan de Oranje Nassaus. De koninklijke sfeer van weleer is bewaard gebleven in de bossen van Oranjewoud, tot diep in de souterrains van hun ‘paleizen’.

Lees meer