Publicatiedatum: 28 september 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Dringend plukkers en fans van Fries streekproduct gezocht op zaterdag 3 oktober 2015

Fryske Frucht organiseert pluk- en oogstfeest én wedstrijd ‘lekkerste Friese appelgebak’

Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.
Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.
Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.

SUMAR (NL) – Zaterdag 3 oktober 2015 van 10.00 tot 18.00 uur vindt het ‘Fryske Frucht Plukfeest’ plaats bij Kenniscentrum voor Friese rassen ‘ It Griene Nêst’ in het Friese Sumar. Stichting Fryske Frucht wil dan circa 2000 kg biologische appels uit de hoogstamboomgaard van het kenniscentrum plukken om een nieuwe blend ambachtelijke appelsap van te laten maken voor het komende oogstfeest in november. Fryske Frucht is op zoek naar plukkers om deel te nemen aan het feest en roept daarom iedereen op om mee te helpen.

Stichting  Fryske Frucht in Heerenveen heeft de ambitie om in de Friese Wouden 3000 appelbomen van met name oude Friese rassen te (laten) planten. Door er een economische activiteit aan te koppelen, waaronder het laten maken van een appelsap, kan dit Friese erfgoed behouden worden. Evenementen als het pluk- en oogstfeest die Fryske Frucht samen met anderen organiseert, moet de bekendheid van de oude Friese appelrassen en de mogelijkheden ervan voor het voetlicht brengen. Stichting Wrâldfrucht, die zich via het Keurmerk Wâldpyk bezig houdt met het stimuleren van streekeigen economische ontwikkelingen in De Wâlden, steunt de activiteiten van Fryske Frucht.

Lees meer

Friezen hebben eigen kaasmeisje: Frau Wietske

Streekproducten worden dé attractie van Friesland

Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.
Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.
Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.

WOLVEGA (NL) – Streekproducten, food en non-food van het Friese land, streekgerechten, winkeltjes en lokale markten met streekproducten. Ze hebben in de visie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de potentie om dé topattractie van de provincie Fryslân te worden. De Friezen zetten Frau Wietske in, het zusje van het Hollandse kaasmeisje Frau Antje, om Duitsers te lokken, maar straks ook Chinezen.

Na een inventarisatie door directeur Albert Hendriks blijken in Friesland veel meer producenten van regionale producten te zijn dan direct zichtbaar.
“En ook heel bijzondere, zoals een hippe klompenmakerij in Kimswerd die artistieke sandalen, Fryskes, maakt. Of een wijngaard in Egypte, een buurtschap in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, het noorden van zanderig en bosrijk Oost-Friesland. Nog een verrassing: turfgebak en molenkoek, gebakken door de buurvrouw van de molenaars van De Rietvink, midden in het moeras de Rottige Meente bij Wolvega.”

Lees meer

Publicatiedatum: 19 januari 2015

Leeuwarden is Hoofdstad van de Smaak in 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Hier horen natuurlijk vele bijzondere activiteiten, evenementen en leuke acties bij.

Wil jij hiervan op de hoogte blijven?
Volg Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak dan ook op
www.lwdsmaakstad2015.nl, Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr en Youtube.

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Nieuwe voorkeurspelling Friese taal binnenkort op internet

‘Droege woarst’ wordt ‘drûge woarst’!

Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking. Info: www.restauranteindeloos.nl en www.weduwejoustra.nl en www.friesveenweidevlees.nl

LEEUWARDEN (NL) – De Friese taal leeft en gaat met de tijd mee. Provinciale Staten van Fryslân, het Friese parlement, zullen naar alle waarschijnlijkheid volgende week goedkeuring verlenen aan Taalweb, het nieuwe digitale ‘Groene Boekje’ voor het Fries. Aan de website is ook een vertaalmachine verbonden, een zogenaamde ‘oersetter’.

‘Droege woarst’, van Weidenaar uit Dokkum bijvoorbeeld, wordt vanaf 1 januari 2015 bij voorkeur geschreven als ‘drûge woarst’. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, eigenaar van de grote streekproductensite www.friesstreekproduct.nl en ook ontwikkelaar van nieuwe lokale producten, gebruikt de nieuwe spelling ‘drûge woarst’ al, onder andere voor de promotie van nieuwe kalfsdrogeworst van boer en veenweidevleesverkoper Steven van der Zee in Rohel aan het Tjeukemeer. Er zijn beerenburgkruiden van distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek in verwerkt.

Lees meer

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Friese topkoks steunen stichting Lost Animals

Gezonde, maar te lichte kalfjes leven langer in Rohel

Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.

ROHEL (NL) – Steven en Klaziena van der Zee van boerderij en landwinkel Fjouwerhûsterpleats in Rohel aan het Tjeukemeer maken kalfsdrogeworst met beerenburgkruiden van Jersey stierkalveren.

Het betreft ca. veerten dagen oude stierkalveren van verschillende Friese boeren die via de stichting Lost Animals bij de boerderij van Van der Zee opgroeien tot ze slachtrijp zijn, ongeveer acht maanden oud. Normaliter gaan te lichte, maar wel gezonde jonge kalfjes om economische en wettelijke redenen naar een destructiebedrijf.

Lees meer

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015. Dit maakte de landelijke Stichting Week van de Smaak bekend. “Wij zijn lovend over de plannen, de presentaties, de heerlijke smaken van Fryslân en het grote enthousiasme en medewerking van de initiatiefnemers, Friese koks, Friese streekproducenten, organisaties, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. We zien dan ook uit naar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015!”, aldus René de Bruin van de stichting Week van de Smaak.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Publicatiedatum: 30 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Aan de Waddenkust is alles anders

Oranjekoek van Bremer: Da’s andere koek!

Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.
Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.
Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.

HALLUM (NL) – De ene oranjekoek is de andere niet. De smaken van Fryske Oranjekoeke, een typisch Friese lekkernij, verschillen per bakker en streek enorm.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Hoofdinspecteur GaultMillau-gids 2015 kritisch: “Nederlandse gastronomie staat in parkeerstand”

Het Ambacht in Heerenveen opmerkelijkste en duurzaamste restaurant van Nederland!

Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen
Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen
Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen

HEERENVEEN (NL) – Henk Markus’ restaurant Het Ambacht aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is door de culinaire hotel-restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot duurzaamste restaurant van Nederland. Het Friese toprestaurant wekt zelf geothermische energie op, verwerkt biologische ingrediënten uit de eigen kruidentuin en van diverse leveranciers in de buurt, vis uit de Friese meren en de Waddenzee en is ook nog eens heel sociaal.

Jaarlijks worden er onder leiding van Markus tien tot vijftien horecaprofessionals opgeleid. “Het Ambacht is een bijzonder restaurant”, aldus de jury. Het Ambacht kookt met streekproducten, maar voert een internationale, deels mediterrane keuken.

Lees meer

Streekmarkt op duurzame Friese rundveehouderij Fjouwerhûsterpleats in Rohel (Zuid-Friesland)

Zaterdag 8 november dag van de smaak aan oever Tjeukemeer met topkoks!

Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.
Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.
Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.

ROHEL/VIERHUIS (NL) – Op zaterdag 8 november 2014 organiseren Landwinkel Vierhuis en activiteitenboerderij Fjouwerhûsterpleats, Vierhuisterweg 29 in Rohel, een dag vol gezelligheid en smaak. Het landfeest, waaraan diverse Friese horecabekendheden deelnemen, begint om 10.00 uur. De dag wordt besloten met een groots streekdiner in de boerderij: vier gangen voor slechts €17,50.

Boerderijwinkel Landwinkel Vierhuis is naast veehouderij Fries Veenweidevlees een onderdeel van boerderij Fjouwerhûsterpleats. Het bedrijf van Steven en Klaziena van der Zee-Oenema is een duurzaam vleesveebedrijf met rundvee, varkens, schapen en kippen. Het vlees wordt verkocht onder de naam Fries Veenweidevlees.

Lees meer

Publicatiedatum: 15 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

WNL Vandaag de Dag bij kaasboerderij De Gelder

Frau Wietske op landelijke televisie

In de stal van zuivelboerderij De Gelder in Tijnje. Verslaggever Tom van ’t Einde interviewt Frau Wietske, cameraman Ted Kraamer registreert.
In de stal van zuivelboerderij De Gelder in Tijnje. Verslaggever Tom van ’t Einde interviewt Frau Wietske, cameraman Ted Kraamer registreert.
In de stal van zuivelboerderij De Gelder in Tijnje. Verslaggever Tom van ’t Einde interviewt Frau Wietske, cameraman Ted Kraamer registreert.

TIJNJE (NL) – Frau Wietske, Frieslands tegenhanger van kaasmeisje Frau Antje, heeft niet te klagen over publiciteit. Fotomodel Wietske de Jong en Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland werd begin oktober 2014 het hemd van het lijf gevraagd door de media, met name de Hollandse.

Grappige en informatieve stukken verschenen in het Algemeen Dagblad, het Parool en de Leeuwarder Courant en op vele websites, onder van Friesland Post en Fries Nieuws. Journalist Rob Rombouts wijdde in het Parool een humoristisch geschreven column aan Fryslân’s eigenzinnigheid.

Lees meer

Publicatiedatum: 15 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Proeverij in Proef Friesland-zaal in Home Center

Eduard Kruiper uitgeroepen tot beste bakker van gevulde speculaas!

Wereldbakkers, Anja en Eduard Kruiper, met hun prijzen in de winkel in Wolvega.
Wereldbakkers, Anja en Eduard Kruiper, met hun prijzen in de winkel in Wolvega.
Wereldbakkers, Anja en Eduard Kruiper, met hun prijzen in de winkel in Wolvega.

WOLVEGA (NL) - Bakker Eduard Kruiper van de Hoofdstraat Oost 38 in Wolvega bakt er meer van dan het Nederlands elftal in IJsland. Kruiper is in de ogen en monden van een vakjury en een consumentenpanel de beste producent van ambachtelijk gevulde speculaas in Friesland. Hij schoot op alle onderdelen raak.

Hij presenteert zijn onderscheiden speculaas en puur natuur desembrood (zonder E-nummers) zaterdag 18 oktober 2014 op de streekproductenshow in Home Center in Wolvega. Zaterdag is de laatste Wooninspiratiedag met muziek van The Lion Rules en diverse Friese streekproducten in de Henders & Hazel-lounge tegenover de nieuwe brasserie.

Lees meer

Interessante films

Het Zeeuws meisje krijgt concurrentie. In Friesland loopt namelijk sinds kort ‘Frau Wietske’
rond. Zij moet vakantiegangers naar de provincie lokken. Op een kaasboerderij in het Friese
Tijnje laat ‘frau’ Wietske de Jong zien hoe zij dat gaat doen!

Met de inzet van een heus fotomodel worden toeristen de komende tijd naar Friesland gelokt.
'Frau Wietske' gaat de komende tijd de Friese IJsselmeerkust en Friese streekproducten
promoten. Daarnaast zal zij ingezet worden om een verbinding te maken tussen Leeuwarden
Culturele Hoofdstad 2018 en de rest van de provincie, en zelfs daarbuiten.
Dit alles om Friesland zo positief mogelijk onder de aandacht te brengen.

Lees meer

Friezen hebben eigen kaasmeisje: Frau Wietske

Streekproducten worden dé attractie van Friesland

Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.
Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.
Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.

WOLVEGA (NL) – Streekproducten, food en non-food van het Friese land, streekgerechten, winkeltjes en lokale markten met streekproducten. Ze hebben in de visie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de potentie om dé topattractie van de provincie Fryslân te worden. De Friezen zetten Frau Wietske in, het zusje van het Hollandse kaasmeisje Frau Antje, om Duitsers te lokken, maar straks ook Chinezen.

Na een inventarisatie door directeur Albert Hendriks blijken in Friesland veel meer producenten van regionale producten te zijn dan direct zichtbaar.
“En ook heel bijzondere, zoals een hippe klompenmakerij in Kimswerd die artistieke sandalen, Fryskes, maakt. Of een wijngaard in Egypte, een buurtschap in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, het noorden van zanderig en bosrijk Oost-Friesland. Nog een verrassing: turfgebak en molenkoek, gebakken door de buurvrouw van de molenaars van De Rietvink, midden in het moeras de Rottige Meente bij Wolvega.”

Lees meer

Publicatiedatum: 3 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Ook onderscheidingen voor Boonstra en Verloop

De Korenbloem Sneek beste bakker van Fryske Oranjekoeke

Banketbakkerij De Korenbloem in Sneek maakt de beste Fryske Oranjekoeke van Friesland, al jaren, en daar is de promotion lady van Sneek, Petra Miedema (rechts) zeer verguld mee. De Korenbloem is met beerenburgmakerij Weduwe Joustra één van de bekendste toeristische attracties.
Banketbakkerij De Korenbloem in Sneek maakt de beste Fryske Oranjekoeke van Friesland, al jaren, en daar is de promotion lady van Sneek, Petra Miedema (rechts) zeer verguld mee. De Korenbloem is met beerenburgmakerij Weduwe Joustra één van de bekendste toeristische attracties.
Banketbakkerij De Korenbloem in Sneek maakt de beste Fryske Oranjekoeke van Friesland, al jaren, en daar is de promotion lady van Sneek, Petra Miedema (rechts) zeer verguld mee. De Korenbloem is met beerenburgmakerij Weduwe Joustra één van de bekendste toeristische attracties.

SNEEK (NL) – Banketbakkerij De Korenbloem aan de Galigapromenade in Sneek, vlakbij de Martinikerk in het centrum, heeft 2 oktober 2014 onder aanvoering van ondernemer Gerrit Dijkstra voor de vijfde keer de titel ‘Beste bakker van Friese Oranjekoek’ in de wacht gesleept. De wedstrijd werd georganiseerd in Bolsward door Nederlandse Bakkers en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV).

“Het is mooi om weer eerste te zijn, vorig jaar werd ik tweede. We hebben niets veranderd aan het recept, dat blijft altijd hetzelfde. Wel hebben we de afwerking iets luxer gemaakt,” zegt een trotse Dijkstra.
De ondernemer kreeg zijn prijs uitgereikt door juryvoorzitter en meesterboulanger (bakker) Wietse Schiere, die vond dat de winnende oranjekoek er met kop en schouders bovenuit stak. De oranjekoek uit Sneek werd beoordeeld met het cijfer 7,67. Op de tweede plaats eindigde De Bakkers van Verloop uit Gorredijk met een gemiddelde van 7,45. Bakkerij Boonstra uit De Knipe werd derde met het cijfer 7,33.

Lees meer