Publicatiedatum: 28 september 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Dringend plukkers en fans van Fries streekproduct gezocht op zaterdag 3 oktober 2015

Fryske Frucht organiseert pluk- en oogstfeest én wedstrijd ‘lekkerste Friese appelgebak’

Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.
Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.
Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.

SUMAR (NL) – Zaterdag 3 oktober 2015 van 10.00 tot 18.00 uur vindt het ‘Fryske Frucht Plukfeest’ plaats bij Kenniscentrum voor Friese rassen ‘ It Griene Nêst’ in het Friese Sumar. Stichting Fryske Frucht wil dan circa 2000 kg biologische appels uit de hoogstamboomgaard van het kenniscentrum plukken om een nieuwe blend ambachtelijke appelsap van te laten maken voor het komende oogstfeest in november. Fryske Frucht is op zoek naar plukkers om deel te nemen aan het feest en roept daarom iedereen op om mee te helpen.

Stichting  Fryske Frucht in Heerenveen heeft de ambitie om in de Friese Wouden 3000 appelbomen van met name oude Friese rassen te (laten) planten. Door er een economische activiteit aan te koppelen, waaronder het laten maken van een appelsap, kan dit Friese erfgoed behouden worden. Evenementen als het pluk- en oogstfeest die Fryske Frucht samen met anderen organiseert, moet de bekendheid van de oude Friese appelrassen en de mogelijkheden ervan voor het voetlicht brengen. Stichting Wrâldfrucht, die zich via het Keurmerk Wâldpyk bezig houdt met het stimuleren van streekeigen economische ontwikkelingen in De Wâlden, steunt de activiteiten van Fryske Frucht.

Alef Dekker, vrijwilliger van Fryske Frucht: “Appelexpert Frits Doornenbal komt tijdens het plukfeest  vertellen over de verschillende rassen, teeltaspecten en andere achtergronden van de appel. Plukkers kunnen verschillende appelrassen proeven en krijgen koffie, thee, appeltaart, afsluitingsdrankje en een lunch gemaakt door biologische boerderijwinkel Ariëlla aangeboden. Plukkers krijgen tevens een fles van het uiteindelijk te maken appelsap, die ze wordt aangeboden op het oogstfeest op 8  november 2015. Het moet een echt ‘Fryske Frucht feestje’ worden. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (kosten € 15,- p.p.). ‘s Avonds aansluitend aan het plukfeest is er voor de liefhebber de mogelijkheid aan te schuiven bij een diner in het teken van ‘appels’ in Restaurant ’t Spijshuys in Boornbergum en is er de mogelijkheid te overnachten in Hotel Tjaarda Oranjewoud in Oranjewoud.  
Een ambachtelijke producent maakt van de geplukte en daarna geselecteerde hoogstamappels appelsap: PUUR 2015.

Betrokken restaurants
Naast Fryske Frucht zijn Restaurant Het Ambacht (Henk Markus) in Heerenveen, Restaurant ’t Spijshuys in Boornbergum, Tjaarda Oranjewoud in Oranjewoud en Restaurant DeKoningshof in Heerenveen mede-organisatoren van het plukfeest op 3 oktober en het oogstfeest op 8 november van 14.00-17.00 uur. Ook voor het oogstfeest kunnen mensen zich al opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie:
Meer info over het plukfeest, oogstfeest en ook de wedstrijd ‘Lekkerste Friese Appelgebak’ dat onderdeel is van het oogstfeest, is te vinden op de Facebookpagina van Fryske Frucht: https://www.facebook.com/defryskefrucht?_rdr=p
www.waldpyk.com

Informatie over alle Friese streekproducten:
www.friesstreekproduct.nl

Informatie over de betrokken Friese restaurants:
http://www.restaurant-hetambacht.nl/
http://www.hetspijshuys.nl/
http://www.dekoningshof.nl/
http://www.tjaarda.nl/

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com