Frisian Fries: patat uit ‘Fraisland’ in the Netherlands

Voor Skinny Fries van Aviko naar Albert Heijn, voor échte friet naar Boele in Workum

WOLVEGA/WORKUM (NL) – Staat er ‘Ik houd van een slanke Fries’ op de (kont)zak? Of gaat het om frietjes uit Friesland, Fraislaand op z’n Gronings? ‘Skinny Fries’ zijn nieuwe dunne patatjes van de bekende aardappelverwerker Aviko in Steenderen in de Achterhoek (Gelderland). En eigenzinnig, voegt de onderneming er aan toe.

Qua karakter lopen de gefrituurde aardappelpureereepjes en Friezen dus niet ver uiteen. Aviko gebruikt zonder twijfel Friese piepers, maar is geen promotor van Friesland in het kader van een gezamenlijke reclamecampagne van het bureau voor toerisme Friesland Holland. En Aviko is ook niet druk met ‘skinny’ fotomodellen. ‘Fries’ is de Engelse benaming voor frietjes en spreek je uit als ‘frais’, ook Gronings voor een inwoner van Fraislaand.

Frozen Fries
‘Skinny Fries’ kon je zaterdag 16 september 2017 proeven bij de Albert Heijn van de familie Bijsterbosch in Wolvega. Daar liet de 21-jarige studente Christina de Wind uit het Friese Zurich (dorpje aan de Waddenzee, aan het begin van de Afsluitdijk) honderden klanten, waaronder Lindsy Dekker en haar moeder uit Wolvega, het nieuwe krokante patatje proeven. Veel proevers kochten een zak diepgevroren frites zodat Christina aan het eind van de zaterdagmiddag helemaal uitverkocht was.

Friese friet en Groningse mayonaise
Volgens de friettesters van het AD (Algemeen Dagblad) kun je je de pleuris zoeken naar een goede patatzaak in Friesland. Friese frietbakkers zijn producenten van “gefrituurde leren schoenveters” (Leeuwarden), “treurigheid en droefenis” (Heerenveen), “elke frietliefhebber hoopt deze dans te ontspringen” (Drachten), “Zou zo’n ondernemer dat bewust doen of maakt het hem niks uit?”, “Een weinig smakelijke, slappe friet. Snel doorrijden.” (Harkema).

Dus is het tijd dat Fries Nieuws de redactie van het Algemeen Dagblad meedeelt dat er minstens twee patatzaken zijn die eruit springen, positief dan: Kom Inn van Ed Dongelmans aan de Schouw in de wijk Lemstervaart in Lemmer (veel Friese soorten, van dik tot dun) en, hartstikke nieuw, Boele’s Friet Fabriek, Sud 23 in Workum. De “tent” staat vlakbij de massieve toren in het hart van de Elfstedenstad aan het IJsselmeer. Natuurlijk niet zo’n een grote patatfabriek als die van Lamb Weston/Meijer in Klooster Lidlum bij Oosterbierum ten noorden van Franeker. Nee, klein en héél fijn.

Robbert Boele heeft al jaren een rijdende kraam, maar nu dus ook een vast onderkomen dat hij en zijn rechterhand Duco Zwakman heel basic hebben ingericht. Het ademt de sfeer van een aardappelschuur in de Noordoostpolder, waar hun Agria en Forza piepers vandaan komen, en een live cooking restaurant. De mannen snijden de knollen zelf, zodat de patatten altijd vers zijn. Dat kun je binnenkort ook zien als ze de piepersnijderij bij de zaak betrekken. Om de opbrengst van het toeristenseizoen 2017 mee te pikken — in Workum wemelt het van de watersporters uit Nederland en Duitsland — zijn ze opengegaan toen ze nog niet helemaal klaar waren met de verbouwing.

Op de route IJsselmeer-Workum Centrum ontdekken steeds meer frietfans hun smaakvolle aardappelrepen, traditionele Groningse mayonaise (Brander) en andere sauzen. De door hen gebruikte aardappelrassen zijn speciaal ontwikkeld voor het maken van dikke frieten. De plantaardige olie, die altijd op tijd wordt ververst aldus de heren, komt van Oliehoorn. Plastic is taboe bij Boele en Zwakman: alles wordt geserveerd in gemakkelijk recyclebare papieren puntzakken met een sausvakje.

Kortom: de AD-journalisten die verse friet, gemaakt van door de friteur zelf geschilde, ontpitte, gesneden en voor- en afgebakken aardappelen wil, moeten voor een volgende test beslist naar Workum. Kunnen ze gelijk een mooi verhaal maken over deze monumentenrijke gezellige stad. En wie weet ontdekken ze nog meer bijzondere Friese frietbakkers in de provincie Fryslân.

Meer info Skinny Fries van Aviko:
www.ah.nl/producten/product/wi413161/aviko-skinny-fries
www.aviko.nl/producten/frites/ras-skinny-fries
www.corporate.aviko.com/nl

Boele’s Friet Fabriek:
www.boelesversefrietkraam.nl

De mayonaise:
www.oliehoorn.nl/nl/brander-mayonaise/speurtocht-brander

Frietspecialist Ed Dongelmans in Lemmer:
https://www.facebook.com/KomInnCafetaria/
https://www.lambweston.eu/nl

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland vakantiearrangementen:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Studente Christina de Wind uit het Friese Zurich promoot Aviko’s Skinny Fries in de Albert Heijn supermarkt van de familie Bijsterbosch in Wolvega.

Skinny Fries komen niet uit ‘Fraisland’, maar uit de Achterhoek.

Test Skinny Fries: Lindsy Dekker uit Wolvega.

Lindsy Dekker.
Boele’s medewerker Duco Zwakman presenteert in Workum dé friet van Friesland.

http://www.friesnieuws.nl/wp-content/uploads/2017/09/5aP8201389-300x225.jpg 300w, http://www.friesnieuws.nl/wp-content/uploads/2017/09/5aP8201389-768x576.jpg 768w, http://www.friesnieuws.nl/wp-content/uploads/2017/09/5aP8201389-600x450.jpg 600w" sizes="(max-width: 1000px) 100vw, 1000px" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%;">

Boele’s Friet Fabriek aan het Súd in Workum.


‘Real Frisian Fries’ van patatfabriek Lamb Weston Meijer in Klooster Lidlum ten noorden van Franeker, verkrijgbaar bij Ed Dongelmans’ Cafetaria Kom Inn in de wijk Lemstervaart in Lemmer. Dongelmans voert een zeer uitgebreid assortiment patat frites.