Publicatiedatum: 5 november 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Grap over harde kaas in zaagmachine krijgt explosief vervolg

Organisatie Leeuwarden 2018 neemt wraak met delen van schandbrief van Zuivelhoeve

Deze wijze van CH 2018-kaas aansnijden wordt niet gewaardeerd in Leeuwarden.
Deze wijze van CH 2018-kaas aansnijden wordt niet gewaardeerd in Leeuwarden.
Deze wijze van CH 2018-kaas aansnijden wordt niet gewaardeerd in Leeuwarden.

LEEUWARDEN (NL) – De grap van journalist Albert Hendriks, die op zijn privé Facebookpagina een keihard 2018 promotiekaasje in tweeën zaagt met een Metabo afkortzaagmachine, wordt duidelijk niet gewaardeerd door de organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Zij neemt wraak door het op Facebook delen van een brief van Zuivelhoeve Leeuwarden waarin baas Anton Klapwijk drie journalisten, in het bijzonder Hendriks, aan de schandpaal nagelt.

De Zuivelhoeve houdt de Wolvegaster, die ook directeur is van het bureau voor toerisme Friesland Holland en stimulator van Leeuwarden 2018 vanaf het eerste uur, verantwoordelijk voor de kritische, maar ook geestige vervolgpublicaties, zoals in de Leeuwarder Courant van zaterdag 31 oktober 2015 en dit artikel van de bekende Leeuwarder journalist en publicist Andries Veldman van Liwwadders: http://www.liwwadders.nl/oeds-westerhof-ch-2018-het-schiet-niet-op/#.VjrxjaJKy3A op 2 november 2015.

Het artikel
Albert Hendriks publiceerde dit artikel op 3 november 2015 over de reclamekaasjes, zonder herkomststicker van de producent, die opdoken op de 50+ beurs in Utrecht in de Proef Friesland-stand, een promotieformule van Friesland Holland: http://www.friesnieuws.nl/32-net-te-frette/net-te-frette/1439-opschudding-door-keiharde-promotiekaasjes-waarmee-je-iemand-kunt-doodgooien.

Schandbrief
Zuivelhoeve Leeuwarden plaatste naar aanleiding van het artikel op Fries Nieuws onderstaande schandbrief op Facebook, goed scorend mede dankzij de ‘deelacties’ van Hanita van der Schaaf, verantwoordelijk voor Marketing en Communicatie van Leeuwarden CH 2018, en de leiding van Club 2018.

In dit verband past de opmerking dat Hendriks’ Friesland Holland niet lid is van de club — waarvan het lidmaatschap €2018,- kost — en dus geen bescherming of voordelen van de 100% gesubsidieerde CH 2018-organisatie geniet. De Zuivelhoeve is wel lid. Hendriks weigert lid te worden en €2018,- te betalen omdat hij al twee jaar lang met succes Leeuwarden-Friesland 2018 gratis, zonder subsidies, in het buitenland promoot, met name bij touroperators, ver voordat de officiële organisatie ook maar iets ondernomen had op het terrein van marketing.

Dit is de door de CH 2018-organisatie gedeelde brief van de Zuivelhoeve van 3 november 20.50 uur:

“Beste Albert Hendriks

Graag ga ik even van mij afbijten.
Wat speelt er:
Jij, Albert Hendriks journalist/promotor van heel Friesland. Albert heeft meer dan 200 marketing formules en is in marketing en promotie van Friesland een waar begrip heb ik mij laten vertellen. Meneer Hendriks heeft het afgelopen weekend leuk gevonden om onze trots de "lwd2018" kaasjes belachelijk neer te zetten op zijn FB pagina. Al waren het keien. Je zou er iemand mee dood kunnen gooien. Om zijn woorden nog geloofwaardiger te maken, was de enige optie om dit kaasje met zwaar gereedschap open te krijgen. Nog geen 10 minuten later werden wij (Zuivelhoeve Leeuwarden) gebeld door de Leeuwarder Courant met de vraag of het kon kloppen dat deze kaasjes alleen nog met zware machines te openen zijn.
De omloopsnelheid van deze unieke kaasjes is bij ons dermate hoog, dat het probleem eigenlijk niet bij ons kon ontstaan. Maar goed, waar gehakt wordt vallen spaanders. Ook bij ons gaan dingen mis, dus ik gaf aan, dat er wellicht 1 tussendoor is geglipt, maar dan nog is het vrij extreem om dan zo'n ophef te veroorzaken en met een zaag en bijtel dit kaasje te lijf te gaan. Langzamerhand begon mij een onaangenaam gevoel te bekruipen. Albert heeft zin gehad om de Leeuwarder Courant te halen en het is hem gelukt. Over de rug van een Fries produkt. Ook over de rug van lwd2018 die dit promotie produkt heeft opgepakt en er mee de boer opgaat. Een produkt wat een prachtig middel is om Friesland te promoten en om lwd 2018 op de kaart te zetten in binnen en buitenland.
Ik geef overigens toe dat ook wij profiteren van dit nu al geslaagde evenement voor ons. Tussen de 60 en 80 kaasjes per week gaan er wel uit.
Tot zover dacht ik. Ik heb via een persoonlijk bericht aan Albert nog gevraagd om samen een rondleiding te gaan doen bij de kaasmaker die ons dit prachtige Friese streekproduct levert. Geen reactie.

Nog steeds dacht ik, laat 't gaan Anton. Als er mensen zijn die via azijn zeikerij de krant willen halen en over mijn rug het nieuws willen halen. Laat het zo zijn. Iets met hoge bomen en wind.
Totdat ik vandaag een stukje onder mijn neus kreeg van liwwadders.nl
De journalist vond het nodig om ook de maker van onze lwd2018 kaasjes belachelijk te maken. Toen sloegen bij mij de stoppen in 't rood. Ik kan je verzekeren dat dat zelden gebeurt, maar ze hebben 't voor elkaar. Om Hendrika de Jong van kaasmakerij de Deelen zo neer te zetten gaat mij te ver. Als er al iets mis is gegaan dan kan de schuld bij veel mensen liggen, maar nooit bij haar!!
De kaasjes zijn nml niet aan te slepen en vaak moeten wij haar vragen of ze alsjeblieft niet TE jonge kaasjes wil afleveren. Ze krijgen echter bij haar niet de tijd om oud te worden. Dus zij treft GEEN enkele schuld.
Wat ik ook echt dramatisch vind, een bedrijf als kaasboerderij de Deelen zo neer te zetten door iemand die als promotor van Friesland bekendheid geniet. Het is voor mij onbegrijpelijk. Als er 1 iemand is, die Friesland promoot is het wel Hendrika de Jong. Schat in dat er jaarlijks zeker 100 bussen vol met toeristen zich een weg baant door haar kaasboerderij. Wat een geweldige promotie voor onze provincie. Wat mogen we trots zijn op dit soort ondernemers. Wie kent niet onze Riperkrite tsiis. Het is toch HET product voor in een Fries pakketje.
Jammer dat dit soort journalistieke hoogstandjes deze bedrijven juist belachelijk willen maken.
Jammer ook dat gerenommeerde bedrijven als Leeuwarder Courant of liwwadders.nl het nodig hebben om hun journalistieke pagina's te vullen. Dacht dat komkommertijd slechts in de zomer plaats vindt.

Maar goed beste Albert. Het is je gelukt om de krant te halen. Leuke mede azijnzeikers reageren op je FB en je schept er genoegen in. We krijgen nog een leuk vervolg zo schreef je vanmorgen nog. We zijn erg nieuwsgierig zoals je zult begrijpen. 1 kleine vraag: over mij, mijn kaasjes, mijn winkel mag je prima schrijven wat je wilt. Het is aan jou. Als grootheid op het gebied van promotor van Friesland wil ik je vragen of je de trots van de Friese kaaswereld nml kaasboerderij de Deelen nooit meer negatief wil neerzetten. Beschrijven van dit super Friese bedrijf mag eigenlijk alleen maar met diep respect, zeker in uw functie.

Mijn uitnodiging om dit pracht bedrijf eventueel samen met uw journalistieke vriend van liwwadders.nl. Een x te bezoeken staat nog steeds, wellicht kunt u zich beiden nog eens afvragen of dat uw journalistieke hoogstandjes niet meer kapot maken dan uw Friesche hart zou mogen toestaan.
Als laatste: hoe aardig zou het zijn als u ook eens probeert om zaterdag a.s. nogmaals de Leeuwarder Courant te halen met 1 van uw hoogstandjes en dan als laatste zin uw excuses te maken voor het in het negatief nieuws brengen van zo'n prachtig Fries bedrijf. Sorry Hendrika is dan meer dan genoeg.

Ik hoor graag of we binnenkort even langs Hendrika kunnen gaan. Ik kan u verzekeren dat ze jullie beiden met open armen wil ontvangen. Trouwens ze zal zeker haar overheerlijke verse appeltaart bij een bakje koffie serveren die ze ook al aan de duizenden toeristen heeft voorgeschoteld. Wat een voorbeeld van Friesche gastvrijheid.

Anton Klapwijk
Zuivelhoeve Leeuwarden”

Meer informatie over kaasland Friesland:
www.friesstreekproduct.nl
www.2018.nl/nl
www.liwwadders.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl