Publicatiedatum: 19 januari 2015

Leeuwarden is Hoofdstad van de Smaak in 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Hier horen natuurlijk vele bijzondere activiteiten, evenementen en leuke acties bij.

Wil jij hiervan op de hoogte blijven?
Volg Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak dan ook op
www.lwdsmaakstad2015.nl, Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr en Youtube.

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Nieuwe voorkeurspelling Friese taal binnenkort op internet

‘Droege woarst’ wordt ‘drûge woarst’!

Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking. Info: www.restauranteindeloos.nl en www.weduwejoustra.nl en www.friesveenweidevlees.nl

LEEUWARDEN (NL) – De Friese taal leeft en gaat met de tijd mee. Provinciale Staten van Fryslân, het Friese parlement, zullen naar alle waarschijnlijkheid volgende week goedkeuring verlenen aan Taalweb, het nieuwe digitale ‘Groene Boekje’ voor het Fries. Aan de website is ook een vertaalmachine verbonden, een zogenaamde ‘oersetter’.

‘Droege woarst’, van Weidenaar uit Dokkum bijvoorbeeld, wordt vanaf 1 januari 2015 bij voorkeur geschreven als ‘drûge woarst’. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, eigenaar van de grote streekproductensite www.friesstreekproduct.nl en ook ontwikkelaar van nieuwe lokale producten, gebruikt de nieuwe spelling ‘drûge woarst’ al, onder andere voor de promotie van nieuwe kalfsdrogeworst van boer en veenweidevleesverkoper Steven van der Zee in Rohel aan het Tjeukemeer. Er zijn beerenburgkruiden van distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek in verwerkt.

Lees meer

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Friese topkoks steunen stichting Lost Animals

Gezonde, maar te lichte kalfjes leven langer in Rohel

Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.

ROHEL (NL) – Steven en Klaziena van der Zee van boerderij en landwinkel Fjouwerhûsterpleats in Rohel aan het Tjeukemeer maken kalfsdrogeworst met beerenburgkruiden van Jersey stierkalveren.

Het betreft ca. veerten dagen oude stierkalveren van verschillende Friese boeren die via de stichting Lost Animals bij de boerderij van Van der Zee opgroeien tot ze slachtrijp zijn, ongeveer acht maanden oud. Normaliter gaan te lichte, maar wel gezonde jonge kalfjes om economische en wettelijke redenen naar een destructiebedrijf.

Lees meer

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015. Dit maakte de landelijke Stichting Week van de Smaak bekend. “Wij zijn lovend over de plannen, de presentaties, de heerlijke smaken van Fryslân en het grote enthousiasme en medewerking van de initiatiefnemers, Friese koks, Friese streekproducenten, organisaties, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. We zien dan ook uit naar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015!”, aldus René de Bruin van de stichting Week van de Smaak.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Publicatiedatum: 30 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Aan de Waddenkust is alles anders

Oranjekoek van Bremer: Da’s andere koek!

Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.
Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.
Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.

HALLUM (NL) – De ene oranjekoek is de andere niet. De smaken van Fryske Oranjekoeke, een typisch Friese lekkernij, verschillen per bakker en streek enorm.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Hoofdinspecteur GaultMillau-gids 2015 kritisch: “Nederlandse gastronomie staat in parkeerstand”

Het Ambacht in Heerenveen opmerkelijkste en duurzaamste restaurant van Nederland!

Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen
Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen
Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen

HEERENVEEN (NL) – Henk Markus’ restaurant Het Ambacht aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is door de culinaire hotel-restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot duurzaamste restaurant van Nederland. Het Friese toprestaurant wekt zelf geothermische energie op, verwerkt biologische ingrediënten uit de eigen kruidentuin en van diverse leveranciers in de buurt, vis uit de Friese meren en de Waddenzee en is ook nog eens heel sociaal.

Jaarlijks worden er onder leiding van Markus tien tot vijftien horecaprofessionals opgeleid. “Het Ambacht is een bijzonder restaurant”, aldus de jury. Het Ambacht kookt met streekproducten, maar voert een internationale, deels mediterrane keuken.

Lees meer