Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Friese topkoks steunen stichting Lost Animals

Gezonde, maar te lichte kalfjes leven langer in Rohel

Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.

ROHEL (NL) – Steven en Klaziena van der Zee van boerderij en landwinkel Fjouwerhûsterpleats in Rohel aan het Tjeukemeer maken kalfsdrogeworst met beerenburgkruiden van Jersey stierkalveren.

Het betreft ca. veerten dagen oude stierkalveren van verschillende Friese boeren die via de stichting Lost Animals bij de boerderij van Van der Zee opgroeien tot ze slachtrijp zijn, ongeveer acht maanden oud. Normaliter gaan te lichte, maar wel gezonde jonge kalfjes om economische en wettelijke redenen naar een destructiebedrijf.

“Onnodig transportleed en verspilling van vlees,” vindt Lost Animals-oprichter Sicco Gerlsma van restaurant Tandjong Priok in Arum. Veehouder en landwinkelexploitant Van der Zee en topkok Willem Schaafsma steunen hem. Van der Zee specialiseert zich vooreerst in nuchtere Jersey-kalveren, afkomstig van biologisch melkveehouder Otto-Jan Bokma van kaasmakerij De Nylander in Workum. Hij houdt Jersey melkkoeien. Van der Zee houdt zelf Belgische Blauwe-Holstein-koeien. Jaarlijks worden er veertig geslacht. Het vlees wordt vermarkt als Fries Veenweidevlees en gaat zowel rechtstreeks naar de consument als naar specialiteitenrestaurants. Worstenmaker Klaas de Haan uit Franeker maakt voor Van der Zee E-nummervrije worsten van 100% rundvlees en 100% kalfsvlees.

Info over Fries veenweidevlees: www.friesveenweidevlees.nl
Info Willem Schaafsma’s restaurant: www.restauranteindeloos.nl
Info restaurant Tandjong Priok: www.tandjongpriok.nl
Info kaasmakerij De Nylander: www.nylander.nl
Info Friese streekproducten: www.friesstreekproduct.nl